Rotaket - bevegelesmønsteret

Roing er en teknisk idrett hvor det må jobbes med teknikken for å få til et effektivt rotak. Rotaket skal være en jevn kontinuerlig bevegelse, uten rykk og stopp. Trenerne vil være behjelpelig med å instruere, korrigere og forbedre teknikken. Ta tid og gå gjennom de enkelte fasene uten å tenke på å bruke krefter. Farten kommer med teknikken.

En kort beskrivelse av rotaket:
Først; Grip om årene. I scullerbåter holder en venstre hånd over den høyre for å mest mulig moment når en ror. Tommelen holden rundt enden på åra.

a) Overkropp, armer og skulderparti strekkes fram tidlig i sleidefasen dvs mens sleiden (rullesetet) sitter på ruller fram under roeren
b) Kontakt mellom overkropp og lår, godt utstrekt skulderparti, sleiden på høyden med åregaffelen(svivelen), årene ferdigskværet og klar for vannfatning. Åra settes rett ned i vannet. Må skværes i god tid før åra settes i vannet.
c) Åra er i vannet. Lår- og setemuskulatur koples inn og jobber. Skulderparti og armer henger.
d) Inn i ”kjernetaket”: Skuldermuskler og armer koples inn
e) Sluttrekket først med overkroppen, deretter skulderparti og armer.
f) Årehåndtakene trekkes med fullt press helt inn, til forkant av overkroppen. Årebladene holdes fullt dekket ved at taket trekkes ut i brysthøyde.
Jevnt drag helt til slutt – ingen rykk!
Åra løftes raskt rett opp og armene strekkes – overkroppen svinges fram.
NB: Ikke vri åra før den er oppe av vannet da dette fører til ubalanse i båten

Det engelske roforbundet har en god beskrivelse av rotaket.
http://www.britishrowing.org/taking-part/rowing-basics/rowing-stroke

Generelt om rotrening:
Det er mange gode treningsprogrammer. Se linkene under til Roforbundet og en engelsk side med mye informasjon om trening. http://www.roing.no/t2.asp?p=66836 http://www.oarsport.co.uk